onsdag den 13. april 2016

Den Gamle Dame Og Døden - Billedeanalyse

Billedet ”Aften. Den gamle kone og døden” er malet af den danske maler Laurits Andersen Ring(1854-1933), bedre kendt som L.A. Ring. Det er malet på et lærred med oliemaling. Billedet er malet i 1887 og er meget typisk for L.A. Ring, som er opvokset på landet og har dette som gennemgående motiv. Billedet er malet sidst i Det Moderne Gennembrud. Genren i dette maleri, er som i hans andre værker, et folkelivsbillede.



Beskrivelse:
Billedet kan deles op i to dele. Den øverste del er malet med kolde farver, som skaber en dyster og kold stemning. I denne del figurerer også et skelet med vinger og le, som tydeligt illustrerer døden. Den nederste del domineres af de varme farver, som skaber en dejlig og varm stemning. I denne del under skelettet, sidder en gammel kone på en stor sæk. Skelettet svinger leen mod konens hals, som viser at hun er på tærsklen til, at dø. Bag konen et smukt landskab med marker, træer og en grusvej. Billedet symboliserer at den gamle dame er på randen til at dø.

Analyse:
- Billedet har en forgrund, mellemgrund og en baggrund. Damen, døden og landskabet.
- Farverne er meget mørke og matte, hvilke er meget typisk for det moderne gennembrud. Der er dog også en belysning fra himlen bagerst.
- Solen er ved at gå ned og derfor har en lille del af himlen en gullig farve. I kontrast til de mørke farver der er blevet brugt, så stråler den gullige farve meget igennem.
- Bare det at der er et menneske på billedet gør at det er mere levende. Igen vil vi fremhæve lysningen i himlen, som også kan symbolisere håb og tro også selvom det ser dårligt ud.
- Vi har en gammel dame som sidder på en sæk og ser træt og slidt ud. Døden er også med som en skygge med sin le.
- Den gamle dames liv har været hårdt og fattigt. Hendes familie har ikke haft mange penge eller muligheder, så hun har arbejdet hårdt for føden.
- Damen er det vigtigste i billedet. Det er hun fordi at uden hende, så ville det slet ikke give mening.
- Det er malet på et lærred med oliemaling.

Tolkning:
- Helt stille og tomt. Det gør det endnu mere sørgeligt.
- Døden er på vej til at tage den gamle dame med sig.
- Vi havde stået ude i højre side og kigget på.
- Det ville være trist.

Bedømmelse af billedet:
- Det er et enormt flot billede som er godt malet. Laurits Andersen har gjort sig mange tanker mens han har malet og det gør det meget interessant at analysere hans billede.
- Ud fra det vi har set og lært om det her billede synes vi at han virker som en dygtig kunstner.
- 9/10, man kan altid gøre noget bedre.
- Vi mener at budskabet er, at selv når det ser dårligt ud og du ikke gider livet mere, så er det håb(lysningen i himlen).


11 kommentarer: