onsdag den 13. april 2016

Romantikken

Romantikken er en periode der stort set er dækkende over hele den første halvdel af 1800-tallet (1800-1870). Danmark oplever flere store tab i løbet af få år. Slaget på Reden i 1801, statsbankerotten i 1813 og tabet af Norge i 1814. Danskerne reagerede og ønskede at stå sammen om danske værdier som historie, sprog og kultur. Det gjorde at nationalismen voksede. Mennesker begyndte at guddommeliggøre og se positivt på alt. Man gjorde sig blind overfor den barske sandhed. For selvom alt ikke var godt, så fandt man det bedste frem alligevel.

Mange kunstnere foldede sig også ud i denne periode, såsom H.C. Andersen. I det hele taget udtrykte folk sig gennem musik og malerier. Det gode, det sande og det skønne lød ideologien i romantikken.

Blomstringen af nationalismen sætter præg på kulturlivet og omkring 1840 kan det ses på det politiske liv. En borgerlig politisk gruppe med navnet: “De nationalliberale” får mere magt og deres primære mål er at skaffe sig af med enevælden. Det første tegn på demokrati i Danmark ses i 1849.   

Ingen kommentarer:

Send en kommentar